För hur används egentligen den nya tekniken, särskilt utanför västvärlden? Inte sällan till repression. Från västländerna flyter en ström av sofistikerad datorbaserad teknologi till u-länderna, särskilt till totalitära sådana. Den ideella organisationen "Privacy International" har kartlagt hur denna export ser ut. Det är, skriver man, nämligen i dessa länder som "övervakningsteknologi blir teknologier för politisk kontroll."
Medan man förr tvingades använda sig av riktad bevakning mot enskilda individer möjliggör den nya informationsteknologin något helt annat. Massövervakning av hela befolkningar. "Mycket ut av denna teknologi används till att spåra aktiviteten hos dissidenter, aktivister för mänskliga rättigheter, journalister, studentledare, minoriteter, fackföreningsledare och politiska motståndare. Den är också användbar för att övervaka större delar av befolkningen. Med denna teknologi kan miljoner människors finansiella transaktioner, kommunikation och geografiska rörelser fångas in, analyseras och förmedlas billigt och effektivt. Länders framväxande infrastrukturer för information och kommunikation kan tas i beslag och användas till ändlös övervakning."
Rapportens titel? Big brother incorporated!
De världsomspännande informationsmotorvägarna lär inte fungera som någon motvikt, varnar Privacy International. Den linje som de stora länderna valt för utbyggandet av Informationssamhället är u att "marknaden ska härska fritt". Just den marknad som en otrolig mängd teknikföretag använder för att exportera repressionsteknologi.
Och kanske gäller inte detta enbart u-länderna. För drygt ett år sedan publicerade think-tanken "Progress and Freedom Foundation" (PFF)i USA ett Magna Carta för kunskapssamhället. Det är en glödande pamflett, som menar att den tredje historiska vågen nu väller in över de västliga samhällena. Den industriella, kollektiva epoken är nu över. I stället stundar individens stora tid, av-massifieringen. "Cyberspace är kunskapens land och utforskandet av detta land kan vara civilisationens sannaste, högsta kall. Nu har vi möjligheten att ge egenmakt åt varje person att förverkliga detta kall på sitt eget sätt." Och så förespråkar man fullständig avreglering av kommunikationsmarknaden.
PFF är inte vilken stollig organisation som helst. Bakom sig har man en rad av de stora telekommunikationsbolagen. Den är också nära kopplad till Newt Gingrich, talesman i Kongressen, republikan och mörk högerman.
I en närläsning av Magna Cartan lyfter Richard K. Moore fram pamflettens verkliga budskap och konsekvenser. Det är inte individens utan de stora telekommunikationsbolagens frihet det handlar om. Målet är att telebolagen ska få ta över kabeltevenäten (idag inte tillåtet) och därmed nå fullständigt monopol i cyberspace. Visserligen skulle det säkert finnas flera sådan bolag i USA. Men vart och ett skulle få monopol över sin egen förläning. En form av neo-feodalism i kunskapsåldern.
"I stället för en infrastruktur för offentlig kommunikation - som det nuvarande Internet - skulle cyberspace utvecklas till ett företagsägt monopol. I stället för att utgöra en arena där medborgarna fritt får tala och förena sig skulle cyberspace bli en profitmaskin och propagandakanal för mediakonglomerat."
Robber barons i cyberspace, sammanfattar Moore detta sköna nya samhälle. Om dessa bolag kommer använda IT till övervakning? Ska vi slå vad?
Peter Antman